Wednesday, December 29, 2010

Pauh Kentang Spring.



Sabtu lepas, Siz , Ali and Mak [MIL] ke Taiping untuk ke kenduri kahwin Huzerry [ roomate Ali @ MMU]

Lepas tuh..kami terus ke Pematang Pauh, 
rumah Mak Tok [ Nenek Ali ].
Pematang Pauh is where Ali was born.

Rumah  Mak Tok kat belakang area Char Kuey Teow yang famous kat situ.
So sebelum nak masuk ke rumah Mak Tok,
kami kena la lalu kedai CKT tuh.

Then Mak cakap " Kat sini ada kentang spring!"

So apa lagi, kami pon try.
CKT dah biasa makan 
[ memang mesti cuba kalau dah kat pematang pauh]
So kami makan Pauh Kentang Spring!


Mula-mula sebiji kentang yang dibersihkan akan di cucuk dengan besi khas.


Kemudian kentang yang telah dicucuk akan dimasukkan ke dalam mesin nih.
Tuan kedai kena la buat mcm nih untuk memotong kentang tersebut.




Hah, lepas tuh , dengan perlahan-lahan, Tuan kedai akan menarik kentang tersebut.


Dan celur dalam adunan istimewa sebelum digoreng.





Lepas tuh sos,mayonais,garam dan sebagainyer akan di letakkan di atas kentang spring tersebut.



Tada! Pauh Kentang Spring!
Kentang tuh bersambung-sambung tau.
Ala , mcm spring gitu!

Lokasi? Jalan Pematang Pauh , Pulau Pinang.
Area dekat D-Lima.

 
Minat untuk buat Kentang Spring?

Google la yer..banyak jenis mesin tau!


 

2 comments:

Aida Tamrim said...

Apa rasanye dik? Ada cam potatoes chip tak? Ahaksss

SiZ said...

memang sedap kak...mcm curly fries!

loveNmarriage

World Wide Web