Monday, March 11, 2013

so where or where do we go this weekend? 16-17 March 2013




Are you ready for Art for Grabs? (Yes!) 
Are you ready for Art for Grabs? (Yes!!) 
Are you ready for Art for Grabs? (Yes!!!) 

KL’s most happening arts and crafts bazaar is back.
 Our first event in 2013 has a special focus on visual artists, fine artists, performance artists… 
yes, we have more artists! 

Curated by the one-man harlem-shake chi too, 
one entire gallery will be taken up by
 Datin Marion D' Cruz, Bibichun, Carolyn Lau, Erna Dyanty, Jerome Kugan, Lisa Foo, Mark Teh, Munkao, Saharil Hasnin Sanin, Shahril Nizam, Shieko, Reto, Sudar + Azzief, Tan Zi Hao, Tshiung Han See & Yee I-Lann!

 Many of their works will be created specifically for this event.

Aside from this artsy focus, we will of course also have many of our regular vendors that you have come to love.

There are 16 hours of events over the weekend including a youthful singer-songwriter showcase; 

the inaugural Annexe Badminton Cup; 
he launch of Loyarbarang.com; 
and a whole slew of book launches including that of 
(probably) the first Israeli fiction book to be translated into Malay. 
This time with print sponsor
CzipArt (cziplee.com) 
and partner sponsor Loyarbarang.com (by LoyarBurok), 
we’re getting ready to put on a joyous show for you – yee sang not necessarily included. 

*Poster/postcard image by Shahril Nizam Ahmad.



LINE-UP:



SATURDAY 16 March

12-2PM: STARTING OUT LOUD!
A boisterous showcase of singer-songwriters under the age of 30, Featuring Jes Ibrahim, Armand Tarzian, Dzamira, Herman Ramanado, Nazim Ifran, Fabian Mark Peter Hameerudin Zawawi & David G. Marcus 

2-3:30PM
(2PM) DIARI CINTA ROMEO + MILIK SIAPA HATI INI + SURAT-SURAT DARI KAHERAH
Pelancaran buku oleh Merpati Jingga
Tiga novel: DIARI CINTA ROMEO (Shafiz Mahmod), MILIK SIAPA HATI INI (Qiu Aril) & SURAT-SURAT DARI KAHERAH (Maisarah Mansor)
(3PM) Pelancaran CD single Meor TIKA HUJAN KU BERDOA.

3:30-4:30PM
MALAYSIAN SHORTS: EDISI POPULAR!

Presenting the Audience Choice Award winners of recent editions of Malaysian Shorts. 

4:30-5:30PM
ETGAR KERET

Pelancaran buku oleh Selut Press
Buku cerpen oleh penulis Yahudi Israel, Etgar Keret, yang diterjemah dengan jayanya oleh Sufian Abas.

5:30PM-7:30PM
THE ANNEXE BADMINTON CUP

Be the champion of champions at the first ever Annexe Badminton Cup. Play with real racquets and win a real cup; The Champion Cup made by the champion of upcycling, Carolyn Lau. Participation is open to 16 potential champions only on a first come-first serve basis. RM 10 fee per potential champion. Own racquet is optional.


SUNDAY 17 March

12-2PM
CAN’T PAINT, CAN’T DRAW, CAN’T DANCE

3 artist, Mark Teh, chi too, and a mystery speaker talks about their mysterious and questionable practices about mysterious and questionable subject matters. 

2-3PM:
I-Weep
Pelancaran buku Lejen Press
Sebuah kompilasi emosi dari barisan penulis seperti Ze Bent Pencil, 

Rifa Johan, Qiez Medusa Ar, Niya Adriane, Nasyrun Malik, Naim Azim dan Zoul Yazix.

3-4PM:

 SERVIS SATU MALAM + Forum
Anjuran Terfaktab
Pelancaran buku oleh Syahid Abdullah dan juga forum cinta kelolaan Terfatktab.

4-6PM:
THE SITI & PEPPER SHOW

Siti & Pepper invite you to listen as parents and educators – who believe in a Malaysia without hate – discuss how we can love, nurture and celebrate our children regardless of which gender they identify with or fall in love with. This talkshow features audience participation and live performances from gender bending band Shh... Diam!

6-8PM:
LOYARBARANG.com

Launch of online shop apparels, books, and all your activist needs. F

rom the people who brought you LoyarBurok and UndiMsia!

The Annexe Gallery,
2nd Flr, Central Market Annexe
(Behind Central Market)
Kuala Lumpur
www.annexegallery.com
https://www.facebook.com/groups/annexegallery
Tel: 016 489 2603




DIARI CINTA ROMEO

Sinopsis:
Cinta Tiga Segi. Pertama kali aku menjadi orang ketiga. Buat aku serba salah. Tapi aku tak salahkan siapa-siapa. Kerana rasa ini hadir tanpa diduga.
Aku tidak bertepuk sebelah tangan. Malahan kehadiran aku dialu-alukan dek kerana CapitalM sedang kesakitan dan kesunyian akibat pengabaian daripada insan yang bernama Riz. Aku gembira. Bahagia.
Walau sekejap cuma, Riz kembali menuntut cinta. Keadaan menjadi rumit apabila Riz mula melibatkan keluarga dengan ikatan tali pertunangan. Setelah dia tahu kehadiran aku dalam hubungan mereka.
Kecewa. Kecewa kerana semuanya baru nak bermula. Tapi aku tetap mencuba dan terus mencuba sehingga aku tiada kasih, sayang dan cinta. Tapi adakah aku akan bahagia? Atau kecewa setelah pemergiannya? Atau hati Ida tetap milik romeo yang wujudnya satu dalam dunia?

Biodata:
Nama diberi Muhamad Hafiz b Mahmod. Berasal dari negeri Johor dan merupakan anak bongsu daripada tiga orang adik beradik. Sedang menuntut di peringkat Sarjana Muda dalam bidang pendidikan. Amat meminati tabiat membaca dan baru berjinak-jinak dalam bidang penulisan. Seorang yang sangat percaya pada kata hati dan tidak mempunyai akaun facebook. RARE! 


3PM:
Pelancaran CD single oleh Meor: TIKA HUJAN KU BERDOA.


Saturday : 16 March 2013
A boisterous showcase of singer-songwriters under the age of 30.

Featuring: Jes Ibrahim, Armand Tarzian Dzamira, Herman Ramanado, Nazim Ifran, Fabian Mark Peter, Hameerudin Zawawi & David G. Marcus.




Buku oleh penulis Israel, Etgar Keret (ejaan Hebrew: אֶתְגָּר קֶרֶת)
 THE BUS DRIVER WHO WANTED TO BE GOD 
diterjemah denghan jayanya oleh Sufian Abas.
Etgar Keret ni macam Hadi Mohd Nor versi Yahudi.


############################################





Abang Hensem !
https://www.facebook.com/kukubesimanipulasi

KHIZANAT?? APA TU??
Khizanat?? 
apa ke lain beno bunyinye.. yer..sebab lain la baru best. 
btw aku tadi ke ipoh perak sempat ke kedai kawan aku, 
nama dia KHIZANAT. 
lokasi kat town ipoh berdekatan dengan KFC 24jam. 
aku baru taruk beberapa stock baju dari Empayar Kukubesi kat sana.

Hujung minggu ni 16 march diaorang ada bikin launching, 
so kepada sesiapa orang area utara bolehlah jadikan KHIZANAT
 tempat "port" baru yang lebih BEST untuk jiwa muda macam aku hehehehe. 
ada cafe yang sempoi, ada coffe yang lazat ada jualan buku dari penulis indie malaysia.. 
ish hebak la.. mau tak hebat..
geng2 budak PROJEK RABAK dowh yang punya. 
tahniah buat korang. silalah support link mereka dengan ramai2 LIKE ok.. plzz :) >>
https://www.facebook.com/events/215857311872337/

Photo: Tee Projek Rabak 'Dua Tahun'. Limited edition. Sold out.



'Pelancaran KHIZANAT: Pesta Rabak!'

PENAMPILAN ISTIMEWA:

MONOLOQUE


PERSEMBAHAN:

Iqbal M., The Brayok, Seyn, Sefa, The Muntah, Zine Satu Malam, Kidxjie, Ngerfan, Petak Daud, Budak Soghomban, Cech Adrea, Azwan Ahmad, Aizat Halim, Peteng Mosley dan open mic untuk yang berminat.

TAYANGAN:

'Dokumentari Sekolah Rabak' oleh Akmal Nazam
'Pasport Ekspres' oleh Rewan Ishak
'Hujan Panas' oleh Nadiah Hamzah

PAMERAN:
Rasyidah Othman, Shima Scarlett, Irasdean

PAKAIAN:

Vox Tribe, Morning Rocket, Kukubesi, Moola, Peacebeuponyou, JOHO dll.

BUKU:

Rabak Lit, Sang Freud Press, Selut Press, Lejen Press, FIXI, Buku Hitam Press dll.

MASUK PERCUMA!!!

Khizanat adalah sebuah art space/community club yang akan buka pintunya

 untuk meraikan budaya pop dan kesenian.
 Event page ini dibikin untuk menghebohkan tentang hari pelancaran Khizanat
 yang akan dimeriahkan dengan beberapa aktiviti.

Semua orang dijemput datang memeriahkan acara yo!

Sebarang pertanyaan sila ajukan ke:

www.facebook.com/khizanat
www.twitter.com/khizanat

atau geng yang menguruskannya:

www.facebook.com/projekrabak
www.twitter.com/projekrabak

atau call terus:

Yvonne: 019 542 9779
Adriana: 012 562 2353

atau ada Instagram? Ikut @khizanat

Seminggu selepas acara ni, semua dijemput ke acara ni pula;


https://www.facebook.com/events/344259509025977/


#####################################################




Puisi Satu Petang Melaka + Tuturloka

16 Mac 2013

5 - 7 PM

Dataran Pahlawan Melaka


Tema: Tri - V


Guys! Datang la ke PSP kali pertama di Melaka ini dengan gabungan Tuturloka, 

satu kolektif 7 orang manusia gila yang selama ini menulis cerpen twitter di @tuturloka.

Puisi Satu Petang adalah sebuah acara baca puisi santai suka suka anjuran Zine Satu Malam.

 Selain daripada bacaan puisi, terdapat juga persembahan monolog, bercerita, 
reviu buku, akustik, jualan buku / zine serta banyak lagi. 
Dan orang yang akan menghidangkan semua ini adalah kalian, 
para hadirin PSP sendiri.

Jangan malu!

 Kita tak ada pentas, 
tak ada mikrofon, 
tak ada juri 
cuma kita akan ada kawan kawan yang akan menganga kelip kelip mata 
mendengar apa yang mahu kita luahkan. 

Siapa yang nak join datang saja pada hari tersebut. Jangan lupa bawa buku puisi kalau ada. Dan kalian boleh hadir dengan membawa popkon! Kita boleh makan ramai ramai sambil gelak tengok king of hambarness buat lawak hambar.

Tentang tema:

"Sajak padaku terdiri dari Tri-V; Verbal-Vokal-Visual. 

Verbal ialah isi sajak.
 Vokal bunyinya.
 Visual ialah teknik sajak. 
Verbal harus dimengertikan.
 Daya kreasi penyajak menimbulkan daya rasa fikir yang kritis daripada pembaca
 untuk menuju pada erti sajak.
 Kejayaan membaca menegakkan kesan vokal sajak.
 Pembacaan mestilah berjaya meninggalkan kesan-kesan yang nikmat.
 Vokal itu harus didengar satu per satu penuh hati-hati. Tempat penglahiran sajak tidak terbatas.
 Di atas kertas, melalui TV, radio, tayangan slides dan movie.
 Cara mana sajak itu disampaikan adalah tekniknya.
 Di atas kertas dia tertera dengan bentuknya yang tersendiri. 
Radio dan TV mementingkan tekanan vokal yang menimbulkan susuk verbalnya. 
Slides dan movie menggambarkan grafiknya. 
Cara ia dilahirkan itu dinamakan visual. Jadi sebuah sajak itu mestilah dibaca-didengar-dilihat.
 Barulah kita akan dapat suatu pengertian yang nikmat." 
- A. Ghafar Ibrahim

Ayuh ramai ramai baca puisi 3V!





loveNmarriage

World Wide Web